preskoči na sadržaj

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

 > EKO škola
Vijesti

Svjetski dan jabuke

Autor: Ivona Turda, 21. 10. 2021.


20. listopada svake godine obilježavamo Svjetski dan jabuke, simbola fizičke, kulturne i genetske raznolikosti, a obilježavanje je započelo 1990. godine u Londonu.

Ove smo godine s radošću dočekali Dan jabuke zato što je naš školski voćnjak urodio prvom značajnom količinom plodova. Tim su povodom učenici priredili izložbu sorti jabuka u holu škole, zasladili se raznolikim jabukama i kolačima od jabuka koje su pripremili naši pekari te pogledali video o voćnjaku koji je izradio učenik Dino Begonja.

Klikom na "više" pročitajte opširnije.

Ove godine posebno želimo osvijestiti zašto jesti hrvatske jabuke i zašto jesti jabuke svaki dan. Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš nezagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Takvi pogodni ekološki i klimatski uvjet daju vrhunsku jabuku koja se bere u optimalnoj zrelosti, a zbog kratkih transportnih puteva ostaje dugo svježa i takva dolazi na vaš stol.  Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači, a brzi transport  ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj strogo je kontrolirana. Jabuke se uzgajaju pod strogim fitosanitarnim pravilima i budnim okom nadležnih institucija.

Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba. Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.

Cijela aktivnost odigrala se u sklopu promocije strukovnih zanimanja i rada Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, imenovanog centra kompetentnosti za poljoprivredu i nositeljice projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza

Tekst djelomično preuzet sa: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/svjetski-dan-jabuka-20-listopada-2020/4213




 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 8. 2018.

Ukupno: 694504
Ovaj mjesec: 11968
Ovaj tjedan: 1579
Danas: 36
Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vrijeme
CMS za škole logo
Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci / H. D. Genschera 16 , HR-32100 Vinkovci / www.ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr / pssvk@ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju