preskoči na sadržaj

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

TCA „Project Incubator – The Future of VET“


U organizaciji finske Nacionalne agencije održana je aktivnost transnacionalne suradnje pod nazivom „Project Incubator – The Future of VET“ u Helsinkiju u Finskoj, a zahvaljujući hrvatskoj Agenciji za mobilnost i programe EU, na aktivnosti su bila i četiri sudionika iz Hrvatske, među njima i predstavnik Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, Rejhana Nuhanović Tadijan, projektni koordinator Erasmus+ projekata.

Ova je aktivnost bila izvrsna prilika za upoznavanje novih partnera, budući da joj je prisustvovalo ukupno 54 sudionika iz 21 države. Aktivnost je bila usmjerena na promjene koje nas očekuju u području strukovnog obrazovanja, uz svakodnevna predavanja različitih relevantnih osoba iz područja strukovnog obrazovanja, Erasmus+ financiranja, te smjera razvoja strukovnih zanimanja općenito i inovacije. Moderator je bio Paul Guest, koji je na zanimljiv i profesionalan način vodio sve sudionike prema zajedničkom cilju, a to je kreiranje zajedničkih projektnih ideja orijentiranih na inovacije u području strukovnog obrazovanja, te ih usmjeravao pružajući izvrsne savjete kako bi planirane projektne prijave bile što kvalitetnije.

Uvodni govor održao je inovator, filozof i edukator Lauri Jarvilehto a govorio je o megatrendovima koji utječu na edukaciju i tržište rada budućnosti, s naglaskom na sve veću automatizaciju u području industrije, a čiji utjecaj se još ne može točno predvidjeti, međutim, izvjesno je da će između 10 i 50% poslova koji danas postoje u budućnosti postati suvišni. Osim problema nezaposlenosti uzrokovane takvim tehnološkim razvojem, doći će i do nezaposlenosti zbog nedovoljne razvijenosti ključnih vještina. Stoga je neophodno pozabaviti se razvijanjem seta novih vještina, kako u području općeg, tako i u području strukovnog obrazovanja. Potom su sudionici imali mogućnost predložiti svoje ideje za projekte. U konačnici se iskristaliziralo devet glavnih projektnih ideja koje su  imale najveću podršku, te se nadalje radilo u skupinama, na konkretnim projektnim idejama, a sve po koracima, uz moderaciju i savjete Paula Guesta, te (pr)ocjenu predstavnika nacionalne agencije, studenata, poslodavaca i tržišta rada.

Na zajedničkoj večeri nastavljeno je druženje, upoznavanje i dijeljenje ideja u neformalnom okruženju.

Idućeg dana glavni je govornik bio Mikko Annala, s temom kokreacije u međunarodnom okruženju, nakon čega se nastavo rad na projektima. Tema projekta u kojemu planira sudjelovati Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci je obučavanje učenika u području financijske pismenosti, koja se ne podučava u okviru kurikuluma, a od neizmjerne je važnosti kako za osobni, tako i za poslovni razvoj budućih poduzetnika, ali i zaposlenika u području strukovnih zanimanja. Partneri u projektu su Malta (koordinator – financijske usluge), Austrija (IT sektor i cjeloživotno obrazovanje), Danska (poslovne studije), Finska – Alandski otoci (opće obrazovanje), Italija (ICT) i još jedan partner iz Hrvatske – Obrtna tehnička škola Split. Tijekom sastanka razrađeni su ciljevi, vrsta projekta, aktivnosti, zaduženja, završni proizvodi, testiranje, rokovi, mjesto i vrijeme sastanaka i načini komunikacije između partnera.

U poslijepodnevnim satima provedena je aktivnost „Incubator Race“ tijekom koje su sudionici učili o Helsinkiju na interaktivan i kreativan način, te još bolje upoznali svoje buduće partnere. Pobjednik je, naravno, bio tim u kojem je sudjelovala naša škola.

Posljednjeg dana svi su sudionici obavljali završne dogovore, izložili svoj projekt, te dobili povratnu informaciju ocjenjivača i moderatora. Ukoliko projektna prijava bude uspješna, tijekom dvije godine razvijat će se alati koji će pomoći učenicima kao ciljanoj skupini pri razvoju kritičkog mišljenja, prilagodljivosti promjenama, ali ih i potaknuti na cjeloživotno učenje i razvijanje vještina 21. stoljeća, bez kojih uskoro neće biti konkurentni na tržištu rada.

Ovaj se sastanak pokazao vrlo uspješnim jer je na vidljiv način iznjedrio znatan broj konkretnih projektnih ideja i partnerstava, te su sudionici mogli upoznati buduće suradnike i za neke druge aktivnosti koje planiraju. 

Rejhana Nuhanović Tadijan, prof. savjetnik, projektni koordinator    


vijesti

Project incubator presentations Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivona Turda, 20. 11. 2019. 22:12

Prezentacije pogledajte ovdje.

 [više]

Program Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivona Turda, 20. 11. 2019. 22:03

Program se nalazi ovdje.

 [više]

  

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 8. 2018.

Ukupno: 391157
Ovaj mjesec: 6648
Ovaj tjedan: 1984
Danas: 353
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vrijeme
CMS za škole logo
Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci / H. D. Genschera 16 , HR-32100 Vinkovci / www.ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr / pssvk@ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju