preskoči na sadržaj

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

 > Događanja  > Plastenik
Projekt instalacije dva plastenika

Projekt instalacije dva plastenika

U partnerskoj suradnji s Udrugom za pomoć osobama s posebnim potrebama „BUBAMARA“ i Županijom Vukovarsko Srijemskom, realizirali smo projekt instalacije dva moderna plastenika. Jedan od njih je hortikulturni, a drugi hidroponski povrtlarski, ukupne površine 800 m²  sredstvima EU .

Hortikulturni plastenik – uzgoj rasade

 

Hidroponski plastenik spreman za sadnju rajčice

 

Vinkovci, 14. ožujka 2011.

Ravnatelj: Marinko Džakula, Prof.

Prilog partnera u projektu

 

„BUBAMARA“ UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

Vinkovci, Duga ulica 43, tel/fax 032/ 333-232,

e-mail: udruga-invalida-vinkovci@vk.t-com.hr

 

PROJEKT: ZNANJEM I NOVIM VJEŠTINAMA DO BOLJIH SOCIJALNIH  PRILIKA.

 

SAŽETAK PROJEKTA:

CILJ:

Projekt neposredno utječe na širu zajednicu i očekuju se pomaci u stvaranju okruženja u kojem se uvažava različitost pojedinca, uklanja stigmatizacija osoba s invaliditetom te se pridonosi boljoj socijalizaciji ranjivih skupina društva.

MJESTO PROVEDBE I KORISNICI:

Projekt se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije, u gradu Vinkovcima. U njegovu provedbu uključeno je 4 partnera iz različitih sfera djelovanja:  obrazovna ustanova, civilno društvo i jedinice lokalne uprave i samouprave. Njihovim zajedničkim djelovanjem kroz aktivnosti projekta ima se za cilj osnažiti osobe s invaliditetom za samostalnost te promicati potrebe osoba s invaliditetom kroz društvenu odgovornost, što ide u smjeru dostizanja općeg cilja projekta - bolje socijalizacije osoba s invaliditetom. Korisnici projekta su osobe svih grupacija invalidnosti koji se mogu i žele, sukladno svojim sposobnostima uključiti u radnu okupaciju u plastenicima i praktikum. Prilikom uključivanja korisnika u projektne aktivnosti vodi se briga o stupnju invalidnosti osobe, njenim sposobnostima i afinitetima.

OČEKIVANI REZULTATI:

Realizacijom projekta bit će osigurano 800m2zatvorenih poljoprivrednih površina prilagođenih za okupacioni rad osoba s invaliditetom, u smislu osposobljenosti za socijalno uključivanje u sve društvene sfere.

Osim provedbe radno okupacione terapije za osobe s invaliditetom očekujemo dugoročne rezultate u vidu pojačanog  interesa osnovnoškolaca za upis u Poljoprivredno šumarsku školu Vinkovci zbog njene izgrađenosti i pristupačnosti osobama s invaliditetom.

PARTNERSKI ODNOSI:

U projekt su uključena četiri partnera. Udruga Bubamara kao nositelj projekta, grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Poljoprivredna šumarska škola Vinkovci.

  • Grad Vinkovci sudjeluje u partnerstvu na način da financira komunalne doprinose u iznosu od 120.000,00 kn,.
  • Vukovarsko-srijemska županija sudjeluje u izgradnji plastenika za povrtlarstvo i ostalim radovima prilikom uređenja školskih praktikuma financirajući navedeno iznosom od 650 000,00 kn.
  • Poljoprivredno šumarska škola Vinkovciosigurava prostor za izgradnju plastenika, postojeću infrastrukturu, stručnost prilikom izgradnje i provedbe projektnih aktivnosti te preuzima na sebe organizaciju i stručnu provedbu cjelokupne plasteničke proizvodnje.
  • Udruga Bubamara koordinira sve aktivnosti i osigurava sredstva u iznosu od 1 500 000,00 kn..

Prilikom provedbe projekta posebno se istaknula Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, koja je zbog iznimnog zalaganja ravnatelja kao i ostalih stručnih osoba, uposlenika škole, projekt podigla na višu razinu. Zajedničkim nastupima pred partnerima iz županije osigurano je 150.000,00 kn. više od predviđenog a u svrhu izgradnje što kvalitetnijeg praktikuma. Također, brzom reakcijom partnera iz Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci eliminiran je prijeteći problem usporavanja izgradnje plastenika zbog problema sa susjedima i neriješenim zemljišnim odnosima. Ovakav pozitivan odnos prema projektnim zadacima rezultirao je stvaranjem međusobnog povjerenja što će vjerojatno u budućnosti rezultirati stvaranjem nekih novih projektnih prijedloga.

SPECIFIČNOSTI PRAKTIKUMA:

Praktikumi odnosno plastenici izgrađeni su na prostoru školskog vrta Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci. Sastoje se od dva plastenika i to cvjećarskog  te povrtlarskog. Svaki od plastenika je površine 400 m2. Povrtlarski plastenik je predviđen za hidroponski uzgoj povrća. Plastenici su tehnološki vrhunski opremljeni i biti će pristupačni osobama s invaliditetom. Vrstu plastenika kao i njihovu opremu predložili su stručnjaci iz Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci te su u stručnom smislu kompetentni za obrazovanje kvalitetnih kadrova u ovim obrazovnim smjerovima.

Dostavu i montažu kao i ugradnju opreme također su kontrolirali partneri iz Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci.

PROBLEMI:

Postupci  javne nabave odnosno sporost  procedure javne nabave uzrokovala je kašnjenje pri izgradnji plastenika i njihovo puštanje u pogon. Osim ovoga problema nije zabilježen niti jedan drugi što je jasan pokazatelj o kvaliteti i ozbiljnosti svih uključenih u projekt.

ODRŽIVOST:

Međusobnim usmenim i pismenim dogovorom, odnosno Ugovorom, partneri su uključeni u projekt u trajanju od najmanje 5 godina. Prihodi ostvareni radom plastenika osigurati će financijsku održivost rada praktikuma.

VIDLJIVOST PROJEKTA:

Medijskom eksponiranošću i to kroz sve vrste medija javnost je dobro upoznata s projektom. Ovo sve partnere promovira kao društveno odgovorne subjekte. Udruga Bubamara prikazuje se kao jedna od najkvalitetnijih organizacija ovakve vrste u županiji. Grad i županija promoviraju se kao socijalno osjetljive institucije upravo kao i Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, koja ovakvom medijskom prisutnošću promovira i svoje potencijale a u svrhu motiviranja budućih polaznika.

ZAKLJUČAK:

Osobama s invaliditetom pružit će sekvalitetan i pristupačanobrazovnisadržaj. Nepotrebno je isticati vrijednost stjecanja znanja te njegovu ulogu u nastajanju kvalitetnih životnih sadržaja. Ulaganje u stjecanje znanja o poljoprivrednim znanostima u regiji kojoj je poljoprivreda elementarna, sasvim sigurno će kroz određeno vrijeme pokazati svu svoju vrijednost. Stvoreni su izuzetno kvalitetni partnerski odnosi i to u sferama koje do sada i nisu imale izravne veze. Ovo je već rezultiralo međusobnim uvažavanjem i boljim razumijevanjem.

                                                                                                                             Predsjednik udruge: Tomislav Velić

 

  


 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 8. 2018.

Ukupno: 391157
Ovaj mjesec: 6648
Ovaj tjedan: 1984
Danas: 353
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vrijeme
CMS za škole logo
Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci / H. D. Genschera 16 , HR-32100 Vinkovci / www.ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr / pssvk@ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju