preskoči na sadržaj

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

 > O školi
O školi
vijesti

Riječ ravnateljice povodom Dana ustanove Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci 30. 11. 2020.

Autor: Ivona Turda, 29. 11. 2020. 20:20


Dobro došli na mrežne stranice Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, srednje strukovne škole koja obrazuje učenike za potrebe Vukovarsko-srijemske županije i šire u području poljoprivrede, šumarstva, prehrane i poljoprivredne mehanizacije. Ako prolistate naše stranice, vidjet ćete da naša škola ima živopisnu povijest. Osnovana je 30. 11. 1946. godine pod nazivom Savezna srednja poljoprivredno – strojarska škola, nakon čega mijenja nazive u Mašinski tehnikum, Poljoprivredno školski centar te Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci.

Naša škola na razne načine, trudom djelatnika, priprema naše učenice i učenike za život u jednom globaliziranom svijetu. Živimo u svijetu radikalnih promjena. Ono što je jučer važilo kao vječna istina, danas to više nije ili je u najmanju ruku upitno. Pitanja često ostaju ista, ali su odgovori drugačiji. Škola kao obrazovna ustanova tome se prilagođava. Promjene su sastavni dio ljudskog razvoja.

Škola treba promjene i viziju, ali i stalnost i ustrajnost. Samo oni koji stoje na čvrstim temeljima mogu se u jednom svijetu stalnih promjena dokazati i opstati.
Škola pored pružanja znanja i vještina naglasak stavlja na kompetencije učenika, kako socijalne, tako i osobne. A cilj ostaje isti, stvoriti što bolje uvjete rada i djelovanja.

U proteklih deset godina naša je škola, sudjelujući u nizu projekata, stvorila respektabilne uvjete rada i školovanja učenika. U nastavku navodimo projekte u tijeku i  neke od realiziranih tijekom posljednjih deset godina:

Najveći od svih do sada realiziranih projekata,  koji u potpunosti mijenja Poljoprivredno šumarsku školu Vinkovci, imenovanje je škole od strane MZO-a Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru poljoprivrede. Nakon imenovanja 2018. godine, 2020.  godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, I. faza“ ukupne vrijednosti 29.839.917,41 kn. Navedeni projekt financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj kao i dodjelom  bespovratnih sredstava za projekt „Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza“ ukupne vrijednosti 35.910.395,54 kn.

Kroz projektnu fazu I. omogućit će se dogradnja i rekonstrukcija zgrada nositelja projekta te Srednje škole Ilok, škole partner, kao i opremanje adekvatnom i suvremenom opremom obiju škola. Uspostavom navedenog RCK proširit će se i modernizirati programi stručnog usavršavanja i strukovnog obrazovanja u podsektoru poljoprivrede, te razviti kompetencije i vještine koje se na HZZ-u unazad pet godina evidentiraju kao deficitarna zanimanja. Uspostavom RCK u sektoru poljoprivrede na sustavan način i u suradnji s različitim institucijama uvodit će se inovativna tehnološka, edukativna, praktična i moderna znanja, vještine i kompetencije koje će biti u skladu s tržištem rada. U tom bi smislu RCK u poljoprivredi zadovoljio potrebe tržišta rada na regionalnoj razini pružajući usluge za prilagođena i specifična strukovna znanja u relevantnom sektoru.

Ali to nije sve. Posljednjih deset godina svoga rada škola je prepoznatljiva i po ostvarenim projektima među kojima ističemo:

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci aktivna je u provođenju Erasmus+ projekata, putem kojih se pruža stručno usavršavanje na europskoj razini i učenicima i nastavnicima. Od srpnja 2018. do srpnja 2019. školi su odobrena financijska sredstva za provođenje projekta „AgroEuropa“ u sklopu kojega je 21 učenik stručnu praksu obavljao u Inovativnoj srednjoj poljoprivrednoj školi „Todor Rachinski“ u mjestu General Toshevo u Bugarskoj. Iz područja općeg obrazovanja škola je tijekom 2019./2020. sudjelovala u Erasmus+ projektu „Stepenica prema modernoj školi“ u kojoj je sudjelovalo sedam nastavnika i stručnih suradnika, koji su pohađali tečajeve iz ključnih područja internacionalizacije škole, sprječavanja ranog napuštanja škole i primjene IKT i inovativnih alata u nastavi.

Sredstvima iz projekta „Vinil – Agro“ u partnerstvu sa Srednjom školom Ilok, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, 2018 . godine podigli smo moderan, mješoviti, nasad voćaka  na površini od 2 ha.

Projekt „Zelena mreža - Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama“ realiziran je 2015./2016. godine. Ovim projektom povećana je konkurentnost učenika strukovnih škola osuvremenjivanjem kurikuluma. Uz nabavku opreme i nastavnih pomagala, ovaj je projekt obuhvatio niz edukacijskih seminara za učenike i profesore te obilazak i upoznavanje primjera dobre prakse.

Projekt „Implementacija novih kurikuluma“ realiziran je 2009. godine. U sklopu ovog projekta izrađen je novi kurikulum Učeničke zadruge koja djeluje u pet sekcija: hortikulturna, povrtlarska, voćarsko-vinogradarska, prehrambeno-pčelarska i ratarsko-mehanizacijska.

Projekt instalacije dvaju plastenika (prvi je plastenik hortikulturni, a drugi hidroponski povrtlarski) ukupne površine 800 m²,  uglavnom jer realiziran sredstvima EU-a.

Poljoprivredno  šumarska  škola Vinkovci 2007. godine pridružila se VII. generaciji Eko-škola s ciljem odgoja ekološki svjesnih učenika kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti. S obzirom na činjenicu da smo 2006. godine stekli status Eko-škole, sva je djelatnost usklađena s očuvanjem okoliša i stvaranjem održive proizvodnje, a 2017. godine  potvrdili smo status Eko-škole i dobili Zlatni certifikat.

Projekt sustava navodnjavanja obuhvatio je  instalaciju svih, kod nas primjenjivanih, sustava za navodnjavanje kao što su: pop-up, tifon, kap po kap, raspršivanje i kišno krilo, na oglednim edukativnim površinama na kojima je zasađen i arboretum površine 6300 m²

Projekt obnove i opremanja zgrade mehaničke radionice ostvaren je 2007. godine sredstvima  projekta EU-a CARDS 2003.

Gospodarski i društveni izazovi koji se danas pojavljuju mogu se riješiti isključivo obrazovanjem i stalnim učenjem. Svim našim učenicima, njihovim roditeljima, djelatnicima, suradnicima, partnerima, lokalnoj zajednici i osnivaču Vukovarsko-srijemskoj županiji, zahvaljujem na podršci u radu, te se nadam daljnjoj suradnji.

Dragim učenicama, bivšim i sadašnjim, djelatnicima Poljoprivredno šumarske škole čestitam Dan Ustanove!!!

 

Sukladno vremenu u kojemu se nalazimo, ovaj Dan ustanove ćemo obilježiti virtualnom šetnjom kroz našu Školu i jednim tematskim "escape roomom".


Kliknite na slike, prošetajte Školom i na kraju riješite zadatak!

 

Ravnateljica:
Ružica Zucić, dipl.ing.,prof.savjetnik

 [više]

  

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 8. 2018.

Ukupno: 391142
Ovaj mjesec: 6633
Ovaj tjedan: 1969
Danas: 338
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vrijeme
CMS za škole logo
Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci / H. D. Genschera 16 , HR-32100 Vinkovci / www.ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr / pssvk@ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr
preskoči na navigaciju